Сторінки

Сторінки

суботу, 20 червня 2015 р.

29 червня - 115 років від дня народження А. де Сент-Екзюпері

“Для мене літати й писати –
 щось нерозривне і єдине.
 Важливо одне - діяти й у всім
 розвивати в собі досконалість.
 Льотчик і письменник зливаються
в єдиній свідомості людини,
 що дієво творить життя"

   



     Видатний французький письменник  Антуан де Сент-Екзюпері народився у Франції 29 червня 1900 року. Його графська сім'я проживала в Ліоні. Дитячі роки залишили в душі письменника такий глибокий слід, що він навіть у зрілому віці завжди говорив: «Я родом із Дитинства». Антуан полюбив літературу, музику, живопис, сам складав казки, непогано малював і грав на скрипці. Він закінчив єзуїтську школу, потім навчався в швейцарському пансіоні католиків. У 1917 році юнак став студентом Паризької школи образотворчих мистецтв, вступивши на факультет архітектури. Але вже в 1921 році Сент-Екзюпері кидає навчання і вступає до армії. Тут збулася його дитяча мрія - він стає льотчиком. Та за два роки він потрапляє в аварію й отримує серйозну травму, після чого його демобілізують із армії.
      На декілька років довелося відмовитися від авіації. Із 1927 р. Сент-Екзюпері знову підіймається в небо - він став пілотом поштової авіалінії Тулуза - Дакар, а пізніше його призначають начальником аеродрому в Африці.
 Ремесло льотчика стало й джерелом його творчого натхнення. 1926 року в журналі «Срібний корабель» опубліковано перше оповідання Сент-Екзюпері - «Льотчик», а 1929 р. виходить його роман «Пошта - на Південь». Якийсь час він жив у Буенос-Айресі в Аргентині, де написав повість «Нічний, політ», опубліковану у Франції в 1931 р., за яку він отримав літературну премію і яку відразу ж було екранізовано.
      В 1934-1935 роки письменник як кореспондент багато подорожує, двічі їде на фронти Іспанії, відвідує Радянський Союз, публікує численні репортажі. У лютому 1939 року виходить книга «Планета людей».
У роки Другої світової війни Екзюпері - не тільки кореспондент. Він - повітряний розвідник, доблесний льотчик. Служить в Алжирі. Потім, після аварій і поранень, на якийсь час емігрує в США. Там він пише повісті  «Військовий льотчик» (1942) та «Лист до заручника» (1943). Ці книги стали дієвою зброєю французького Руху Опору. В Америці Екзюпері написав і свій найзнаменитіший твір  - казку  «Маленький принц» (1943), яка стала останнім завершеним твором письменника. У нього було ще багато задумів, проте Екзюпері знову добивається права сісти за штурвал військового літака. Влітку 1944-го  майор Сент-Екзюпері дістає дозвіл ще на дев’ять бойових польотів. З дев’ятого польоту він не повернувся, навічно залишившись у небі разом зі своїм Маленьким принцом…»
Ось моя таємниця. Вона дуже проста: лише серце
 добре бачить. Найголовнішого не побачиш очима.

В фондах бібліотеки ім. М.В. Гоголя можна ознайомитись з такими книгами письменника та літературою про нього:


Сент-Екзюпері А. де.  Твори / Антуан де Сент-Екзюпері. – К.: Молодь, 1973. – 353 с.
До книги ввійшли такі твори письменника : "Нічний політ", "Планета людей", "Військовий льотчик", "Маленький принц".
Написані з неповторною інтонацією роздумів, усмішки, гіркоти, мудрості і мрії, вони перейняті безмірною любов'ю автора до життя,намаганням зрозуміти свій час, почуттям великої відповідальності перед людьми.

 Сент-Екзюпері А. де.Планета людей / Антуан де Сент-Екзюпері; пер з фр. А.Д. Жаловського. – К.: Молодь, 1984. –232 с.

Сент-Екзюпері А. де. Планета людей / Антуан де Сент-Екзюпері; пер з фр. А.Д. Жаловського. – К.: Молодь, 1980. –232 с.

Сент-Екзюпері А. де. Маленький принц: казка / Антуан де Сент-Екзюпері; пер з фр.  А.Д. Жаловського. – К.: Веселка;Тернопіль: Навч. Книга-Богдан, 2003. – 70 с.
Ця зворушлива, повна тонкого ліризму казка змушує читача замислитись над такими важливими питаннями , як любов і вірність,почуття обов'язку і відповідальність перед іншими.


Сент-Экзюпери А. де. Южный почтовый; Ночной полет; Планета людей; Военный летчик; Письмо заложнику; Пилот и стихии: пер. с фр. / Антуан де Сент-Экзюпери; вступ. Статья М. Галлая.- М.: Худож. лит., 1983. –447 с.
Эти повести выдающегося французского писателя и летчика Антуана де Сент-Экзюпери – гимн духовному багатству человека, страстный призыв защитить мир и отстоять "планету людей".

Сент-Экзюпери А. де. Планета людей;Военный летчик;Письмо заложнику: пер. с фр. / Антуан де Сент-Экзюпери. - М.: Худож. лит., 1977 –366 с.

Сент-Экзюпери А. де. Планета людей;Маленький принц / Антуан де Сент-Экзюпери. – Фрунзе: Кыргызстан, 1976. – 208 с.

Буковская А. Сент-Экзюпери, или парадоксы гуманизма / Анна Буковская ; пер. с пол. А.Н. Ермонского. – М.: Радуга, 1983. – 206 с.
В книге А. Буковской идет речь о сложной судьбе западного интеллигента, ровесника ХХ века, списателя-гуманиста, произведения котрого читаються с неослабевающим інтересом.


Немає коментарів:

Дописати коментар