Сторінки

Сторінки

вівторок, 28 січня 2020 р.

Славетний український казкар

(До 90-річчя від дня народження Всеволода Нестайка)


     Я вважаю, що дитяча література повинна бути доброю, веселою і вчити моральних чеснот. У мене немає книжок з поганими героями, в усіх моїх книжках перемагає добро. Це головне для виховання совісті у дітей.
30 січня виповнюється 90 років від дня народження Всеволода Нестайка – українського письменника, класика сучасної української дитячої літератури. Народився Всеволод Нестайко в Бердичеві 30 січня 1930 року. Майбутній письменник був сином січового стрільця, дід і прадід письменника були греко-католицькими священниками, яких добре знали в Галичині. Після смерті батька, рятуючись від голоду, сім’я переїхала до родичів у Київ. Мати Всеволода працювала вчителькою і родина проживала у приміщенні в школі. Після закінчення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка Всеволод починає працювати літредактором-коректором в дитячому журналі "Барвінок". У "Барвінку" Нестайко почав друкуватися й спілкуватися із іншими письменниками. Пізніше він  працював в редакції журналу "Дніпро", видавництві "Молодь". З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури "Веселка". В 1956 році виходить перша книжка під назвою "Шурка і Шурко" і цього ж року Всеволод Зіновійович вступає до Спілки письменників.
Наповнені добром та гумором твори Нестайка полюбилися кільком поколінням українців. П'ятдесятирічний шлях у дитячій літературі засвідчив виданням близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. На початку 90-х років XX століття загальний тираж книжок Всеволода Нестайка сягнув позначки – три мільйони примірників! Трилогія «Тореадори з Васюківки» видавалася 32 рази, у тому числі й за кордоном, а твори перекладено 20 мовами. На рахунку метра – п'ять літературних премій національного масштабу. А його трилогія "Тореодори з Васюківки" внесена до Особливого почесного списку імені Андерсена.

Серед маленьких читачів бібліотеки ім. М. Гоголя незмінним успіхом користуються такі книги письменника, що є у наших фондах:

Нестайко, В.З. Казкові пригоди і таємниці : повісті – казки / Всеволод Нестайко. – Київ : Веселка, 2003. – 447 с.
Нестайко, В.З. Космонавти з нашого будинку : повість і оповідання / Всеволод Нестайко. – Київ : Країна мрій, 2014. – 349 с.
Нестайко, В.З. Найновіші пригоди їжачка Колька Колючки та зайчика Косі Вуханя : казки / Всеволод Нестайко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 160 с.
Нестайко, В.З. Незнайомка з країни сонячних зайчиків : казкові повісті / Всеволод Нестайко. – Київ : Веселка, 1988. – 365 с.
Нестайко, В.З. Неймовірні детективи / Всеволод Нестайко. – Київ : Країна мрій , 2012. – 397 с.
Нестайко, В.З. Тореадори з Васюківки : трилогія про пригоди двох друзів : нова авторська редакція з новими епізодами / Всеволод Нестайко. – Київ :
А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 544 с.
Нестайко, В.З. Чарівні окуляри : правдиво-фантастична повість про надзвичайні пригоди київських школярів / Всеволод Нестайко. – Київ : Веселка, 2005. – 95 с.
Нестайко, В.З. Чарівний талісман : повісті / Всеволод Нестайко. – Київ : Країна мрій , 2014. – 288 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар