Сторінки

Сторінки

понеділок, 1 лютого 2016 р.

Із забуття в безсмертя
(115 років від дня народження В. Підмогильного)

  2 лютого виповнюється 115 років з дня народження Валер'яна Підмогильного - українського письменника і перекладача, одного з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження».
     Валер’ян Підмогильний народився 2 лютого 1901 року в селі Писарівка Павлоградського повіту (зараз Синельниківський район) на Катеринославщині в бідній селянській родині. Спочатку Валер’ян відвідував церковну школу. 1910–1918 роки навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім навчався з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив. Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею у видавництвах.
Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського, достойно продовжуючи розбудову української словесності. Він зумів зблизити свою творчість із західною літературою, сприймаючи враження нових літературних течій, доводячи стилістику до найвищих світових зразків свого часу. У центрі прози митця  - складний, недосконалий і суперечливий світ буття, ніколи до кінця не розгадана людська душа, людина в єдності біологічного та духовного начал.
Автор збірок оповідань «Твори. Т. І» (1920), «Повстанці», «Син» (1923), «Військовий літун» (1924), «Проблема хліба» (1927), повістей «Остап Шаптала» (1922), «Третя революція» (1925), «Повість без назви» (1934, опубл. 1988), романів «Місто» (1928), «Невеличка драма» (1930), перекладів творів А. Франса, Г. Флобера, Гі де Мопассана, Оноре де Бальзака, Ж. Верна, Дідро, Доде, Вольтера, В. Гюго та багатьох інших.
Серед свого покоління Підмогильний вирізнявся особливою нещадністю й тверезістю бачення. Менше за всіх інших він упадав у лірику. Він був одним, може єдиним справді великим українським прозаїком, -  не в тому сенсі, що не писав віршів, а в тому сенсі, що його проза була справді прозою. Але разом з тим він був людиною свого покоління, і він поділяв з ним гіркий оптимізм його і його тверезе сп'яніння творчістю [Шерех Юрій. Людина і люди («Місто» Валеріана Підмогильного) // Ю. Шерех.Не для дітей.— Нью-Йорк, 1964. - С 88 - 89, 95.]
     В грудні1934 року письменника було заарештовано і відправлено на Соловки як особливо небезпечного політичного злочинця. 3 листопада 1937 року, до двадцятилітнього ювілею Жовтневої революції, Валер'яна Підмогильного, згідно з постановою Особливої трійки УНКВД Ленінградської області було розстріляно разом із великою групою української інтелігенції, в лісі під Сандармохом (Карелія). У 1956  посмертно реабілітовано.
За матеріалами сайтів:

В фондах бібліотеки ім. М.В. Гоголя можна ознайомитись з такими творами письменника та літературою про нього:



Твори письменника

Підмогильний В.П. Історія пані Ївги: оповідання, повість / В.П. Підмогильний. – К.:Веселка, 1991. – 173 с.
До книги увійшли глибоко психологічні оповідання  " Історія пані Ївги", "Ваня","Син" та інші, а також повість "Остап Шаптала".

Підмогильний В.П. Місто:роман / В.П. Підмогильний. – Х.:Ранок, 2005. – 256 с.
Глибоко психологічний роман "Місто", що увійшов до цієї книги, вважається найкращим з усієї мистецької спадщини письменника.

Підмогильний В.П. Невеличка драма: роман на одну частину / В.П. Підмогильний. – К.:Знання, 2014. – 294 с.
Роман ''Невеличка драма "належить до нового для української літератури типу інтелектуального роману. Цей твір – своєрідний психологічний зріз життя людини в Україні в 20-ті роки ХХ століття.

Підмогильний В.П. Оповідання; Повість; Романи / В.П. Підмогильний. – К.:Наук. думка, 1991. –793 с.
У книзі вміщено переважну більшість творчої спадщини прозаїка, що й сьогодні приваблюють майстерністю психологічно-філософського дослідження людини в складних суспільних обставинах.

 Література про нього

Досвід кохання і критика чистого розуму: Валер'ян Підмогильний: тексти та конфлікт інтерпретацій / Упоряд. О. Галета. – К.:Факт, 2003. – 432 с.

Мельник В.О. Валер'ян Підмогильний / В.О. Мельник. – К.:1991. – 48 с.
Самі про себе: автобіографії українських митців 1920-х років / Упоряд.
Р. Мовчан. – К.: Кліо, 2015. – 638 с.

Тарнавський М. Між розумом та ірраціональністю: Проза Валер'яна Підмогильного: пер. з англ./ М. Тарнавський. – К.: Пульсари, 2004. –
232 с.




Немає коментарів:

Дописати коментар