Сторінки

Сторінки

понеділок, 13 травня 2019 р.

Перший симфоніст української прози
( 170 років від дня народження П. Мирного)


Панас Мирний належить до числа
найвидатніших українських оповідачів
 і визначається особливо точною
характеристикою дійових осіб і
і поглибленням їх психології
І. Франко






13 травня виповнилось 170 років від дня народження українського прозаїка та драматурга Панаса Мирного. Панас Якович Рудченко народився 13 травня 1849 р. у Миргороді на Полтавщині в сім’ї чиновника. Навчався в Миргородському та Гадяцькому повітовому училищах. Не маючи можливостей продовжувати систематичне навчання, наполегливо займався самоосвітою. Чиновницька служба почалася в 1863 році в Гадяцькому повітовому суді. З 1871 року Панас Рудченко живе і працює в Полтаві, займаючи різні посади в місцевій казенній палаті. Перші його твори (вірш «Україні» та оповідання «Лихий попутав»), підписані прибраним ім’ям Панас Мирний, з’явилися за кордоном, у львівському журналі «Правда» в 1872 році.
Ще 1875 року в співавторстві з братом Іваном Біликом було закінчено роботу
над романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», в зв’язку з так званим Емським указом твір не був опублікований і вперше з’являється в Женеві у 1880 році. Тільки в середині 80-х років твори Панаса Мирного починають друкуватися на Наддніпрянщині: на сторінках альманаху "Рада", виданого М. Старицьким у 1883 — 1884 pp., публікуються перші дві частини роману "Повія" та два оповідання з циклу "Як ведеться, так і живеться". 1886 року в Києві виходять збірник творів письменника "Збираниця з рідного поля" та комедія "Перемудрив". Одночасно Мирний продовжує виступати і в західноукраїнських збірниках та журналах, де друкуються такі його твори, як "Лови", "Казка про Правду та Кривду", "Лимерівна", переспів "Дума про військо Ігореве"..
Панас Мирний належав до нечисленних письменників, яким вдалося реалізувати себе в літературі і одночасно побудувати блискучу державну кар'єру, ставши статським радником (V клас в "Табелі про ранги" до 1917 р., що відповідає бригадиру - військовому званню між полковником і генерал-майором ). Дивно, але царська поліція так і не дізналася, що популярний письменник Панас Мирний і полтавський чиновник казенної палати Панас Рудченко - одна і та ж особа, навіть коли у 1915 р. оголосила "у всеросійський розшук" політично підозрілу особу "письменника Панаса Мирного". Літературні інтереси Панаса Мирного тісно поєднувалися з його громадською діяльністю. Ще за молодих років він був зв’язаний з революційним визвольним рухом. Після встановлення Радянської влади в Україні Мирний, незважаючи на свій похилий вік, у 1917 році іде працювати в Полтавський губфінвідділ. Помер Панас Мирний 28 січня 1920 р., похований у Полтаві.

За матеріалами сайтів:

В фондах бібліотеки ім. М. Гоголя є такі твори письменника :
Мирний, П. Зібрання творів : в 7 т. / П. Мирний. – Київ : Наук. думка, 1969 – 1971.
Мирний, П. Твори : в 3 т. / Панас Мирний. – Київ : Дніпро, 1976 .
Мирний, П. Твори : в 2 т. / Панас Мирний. – Київ : Наук. думка, 1989 .
Мирний, П. Повісті. / Панас Мирний. – Київ : Дніпро, 1979 . – 224 с.
Мирний, П. Повія : роман / Панас Мирний. – Донецьк : БАО, 2008 . – 511 с.
Мирний, П. Серед степів; День на пастівнику / Панас Мирний . – Київ : Дніпро, 1982. – 74 с.
Мирний, П. Хіба ревуть воли, як ясла повні? : роман з народного життя / Панас Мирний. – Харків : Фоліо, 2008 . – 350 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар