Сторінки

Сторінки

четвер, 9 червня 2016 р.

"Батько українського бестселера"

65 років Василю Шкляру


10 червня 2016 року виповнюється 65 років Василю Шкляру — одному із найвідоміших сучасних українських письменників. Народився на Черкащині, сьогодні живе у Києві. Закінчив філологічні факультети Київського й Єреванського університетів. З 1988 до 1998 р. займався політичною журналістикою, був у різних «гарячих» точках (Чечня, Абхазия, Карабах), працював головним редактором книжкового видавництва . Цей досвід (зокрема, подробиці операції з врятування сім’ї генерала Дудаєва після його загибелі) потім відтворено ним в романі «Елементал».
Автор більше десяти прозових книжок, серед  яких найвідоміші: «Ключ» (1999), «Елементал» (2001), «Кров кажана» (2003). Кожна нова книжка Шкляра стає подією в літературному житті країни, а сам Василь Шкляр є одним з найвідоміших і «містичних» сучасних письменників, його називають «батьком українського бестселера» . Кілька років тому його роман «Чорний Ворон», присвячений боротьбі холодноярських повстанців у 20-ті роки минулого століття, спричинив вибух на вітчизняному книжковому ринку. У 2011 році письменник став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, проте відмовився прийняти її на знак протесту проти політики тодішнього міністра освіти і науки Дмитра Табачника. Минулої осені у світ вийшов історичний роман Шкляра «Маруся», який теж став лідером продажів. А сьогодні письменник об’їхав майже всю Україну вже з новою книгою «Чорне Сонце».
Роботи Шкляра перекладено шведською, болгарською, вірменсьою, російською мовами. Він лауреат багатьох літературних премій. За роман «Ключ» — гран-прі конкурсу «Золотий Бабай», премії журналів «Сучасність» і «Олігарх», премія міжнародного конвенту фантастів «Спіраль століть», шорт-лист Державної премії ім.Шевченка. За роман «Елементал» — гран-прі конкурсу «Коронація слова» та ін.
За матеріалами сайтів:

В бібліотеці ім. М.В. Гоголя є наступні твори письменника:


Твори письменника:

Шкляр В. Елементал: роман / Василь Шкляр. – 2-ге вид. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2013. – 221 с.
Відомий український письменник розкаже, чого варті любов і життя, коли смерть дивиться в очі. Українець, вояк Французького іноземного леґіону, отримує смертельно небезпечне завдання – врятувати Хеду, дочку чеченського генерала від російських спецслужб

Шкляр В. Залишенець. Чорний ворон: роман / Василь Шкляр. –Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2011. –382 с.
Роман відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок нашої історії — боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Збулося Тарасове пророцтво: повіяв новий вогонь із Холодного Яру, і лицарі лісу освятили зброю на московського ката. Найзапекліші з них — залишенці — продовжили боротьбу навіть тоді, коли в Україні утвердилася диктатура чужинців і не було вже надії на визволення. Таким був загін отамана Чорного Ворона

Шкляр В. Ключ: роман / Василь Шкляр. – 2-ге вид. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2013. – 254 с.
Основа сюжету роману не сказати заплутана, але доволі парадоксальна. Андрій Крайній, журналіст, філолог, який вільно володіє французькою та грабаром (давньовірменською мертвою мовою), підшукуючи собі житло, бере ключ від квартири номер 13 по вулиці Ронідинській у абсолютно незнайомої людини. Подальші його пригоди пов'язані саме із з'ясуванням особистості цієї людини та спробами її знайти.

Шкляр В. Кров кажана : роман / Василь Шкляр. –Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2013. – 269 с.
 Похмура містика, відверта еротика, божевільна кримінальна історія… Написаний від імені жінки роман показує доволі похмуру історію розслідування вбивства.  Однак то тільки гіпнотична форма, в яку автор «Ключа» та «Елементала», може, як ніхто досі, зодягає глибокий соціальний зміст. Витончений психологізм, філософічність, іронія, інтелектуальна та мовна ґраційність забезпечують романам Василя Шкляра статус яскравого, самобутнього явища в сучасній літературі.

Шкляр В. Маруся : роман / Василь Шкляр. –Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2014. –315 с.
Коли Червона армія почала палити села, коли три її брати загинули у боях з радянськими військами, тендітна Маруся взяла в руки зброю і стала отаманом козацького загону. Бойовий шлях  Марусі тісно переплітається з героїчно-трагічною долею Української Галицької армії, яка наприкінці літа 1919 року визволила Київ, проте волею злого фатуму опинилася на межі цілковитої загибелі.

Шкляр В. Ностальгія : роман, новели / Василь Шкляр. – К.: Молодь,1989. – 253  с.
У романі досліджується сімейна драма молодого подружжя, однак та тлі інтимної фабули автор порушує чимало гострих суспільних проблем, зокрема і тих, які висвітлив нам безжальний рентген Чорнобиля.

Шкляр В. Праліс (Тінь сови): роман / Василь Шкляр. – К.: Молодь,1986. – 214 с.
Історія кохання двох молодих людей — Степана Побережного та Катерини, життя яких сповнене світлої поезії і драматизму. Не було в Степана людини ближчої, ніж кохана. Але чи в її серці палає такий самий вогонь любові?


Немає коментарів:

Дописати коментар