Сторінки

Сторінки

четвер, 1 липня 2021 р.

 


Що почитати поціновувачам сучасної науково-популярної літератури?

Новинки від метрів та популяризаторів сучасної науки, що з’явилися в  фондах бібліотеки ім. М. Гоголя завдяки Українському інституту книги

Про Всесвіт коротко / Стівен Гокінг

Наукова розвідка та водночас фантастична пригода від Стівена Гокінґа. Крізь простір-час, мембрани і струни, що рухаються в одинадцяти вимірах, до чорних дір, які ховають у собі безліч таємниць про наш величезний незбагненний Усесвіт. Колись усе почалося з космічного зернятка, що легко вмістилося б у горіхову шкаралупку...

Ученим, дослідникам космічного простору й тим, хто тільки зачаровано дивиться в зіркове небо, намагаючись збагнути походження Всесвіту. На вас чекають:
• Карколомні таємниці світобудови
• Супергравітація і суперсиметрія
• Квантова теорія і М-теорія
• Теорія Ейнштейна і правила Фейнмана та спроба їх об’єднання
• Прогноз майбутнього для планети Земля

За цю книгу прославлений англійський вчений, людина -  легенда Стівен Гокінґ отримав премію Aventis, як найкращий автор з наукової тематики.
  

 

Гокінг, С. Про Всесвіт коротко / Стівен Гокінг ; пер. з анг. Я. Лебеденка. – Харків : Клуб Сімейного дозвілля, 2020. – 187 с.

 Теорія всього / Стівен Гокінг

Чергова книга від одного  із найгеніальніших фізиків від часів Ейнштейна і найвідоміших популяризаторів науки у світі.

Все — це те, що нас оточує. Те, частиною чого ми є. Час та простір, небесні світила й галактичні провалля. Це — все. Та як воно з’явилося? Як все почалося? І чим все закінчиться? Неперевершений Стівен Гокінґ досліджує глибокі питання та знаходить іще глибші відповіді. Пошук первісних чорних дір та модель гарячого Великого вибуху, квантова гравітація і стріли часу, граничні умови Всесвіту й моделі Фрідмана. Книга розкриває уявлення про Всесвіт від постулату про те, що Земля має форму кулі, до теорії про розширення Всесвіту, заснованої на найсучасніших дослідженнях.

Сім лекцій, що охоплюють широкий діапазон тем, — це справжній тріумф людського розуму. Гокінґ наблизився до таємниці самої суті творіння. І зміг зазирнути ще далі — до чорного позавимірного серця Всесвіту.

Чарівно й чітко. Книжка, що сяє, наче сонце.

New Yorker

   

 

Гокінг, С. Теорія всього / Стівен Гокінг ; пер. з анг. Я. Лебеденка. – Харків : Клуб Сімейного дозвілля, 2019. – 160 с.

Сонячна система : путівник для туристів / Олівія Коскі, Джана Грцевич

Поважний науковий багаж і рушійна сила уяви - два складники чудово проілюстрованого путівника нашою Сонячною системою. "Сонячна система: путівник для туристів" - незамінна книжка у валізі кожного космічного мандрівника.

У ній ви знайдете всю важливу інформацію про майбутню подорож, зокрема про те, як дістатися до того чи іншого місця Сонячної системи й що робити після прибуття. Не знайти кращої книжки для шукачів космічних пригод і тих, кого в космічних подорожах захоплює наука.

Не шукайте інших путівників, не чекайте іншої нагоди - ваша ракета вже готова до старту!

 Ця книга допоможе вам відволіктися від повсякденних стресів, задумуючись про далекі світи, які манять дослідників і шукачів пригод.

 

Коскі, О. Сонячна система : путівник для туристів / Олівія Коскі, Джана Грцевич ; пер. з англ. Г. Яновської. – Харків : Жорж, 2020. – 239 с. 

Сніданок з Ейнштейном. Екзотична фізика у повсякденному / Чед Орзел

Уявіть собі звичний ранок — ви прокидаєтеся від дзвінка будильника, заварюєте собі філіжанку запашної кави, підсмажуєте хрумкий тост, гортаєте стрічку новин на смартфоні… А чи підозрюєте ви, що просте, повсякденне існування усіх цих речей — будильника, тостера, запаху кави, смартфона і навіть твердої поверхні кухонного стола — залежить від найхимерніших і найдивовижніших законів, які визначають взаємодії фундаментальних частинок на квантовому рівні?

  Фізик та популяризатор науки Чед Орзел простою мовою викладає найскладніші речі, над розплутуванням і поясненням яких працювали найвидатніші генії ХХ століття — і показує, як найбільш екзотичні квантові взаємодії пронизують наше життя на повсякденному рівні.

  

 

Орзел, Ч. Сніданок з Ейнштейном. Екзотична фізика у повсякденному / Чед Орзел ; пер. з англ. К. Булкіна. – Київ : КМ-БУКС, 2020. – 364 с.

 Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом / Хорхе Чем, Деніел Вайтсон

 Історія науки — це історія безперервних революцій, які щоразу відкривають нам очі на довколишній світ. Чи зародилося б розумне життя, якби не вимерли динозаври? Чи існують інші виміри? Із чого складається 95 % Всесвіту? Ви не знайдете в цій книжці точних відповідей на ці запитання. Навіть більше — ви не знайдете їх ніде. Але те, що ми досі не знаємо багатьох фундаментальних істин, означає, що попереду нас чекають неймовірні відкриття.

 Ця дотепна книжка від Хорхе Чема - доктора робототехніки у Стенфордському університеті та Деніела Вайтсона - професора експериментальної фізики в Каліфорнійському університеті проведе крізь ще не розкриті таємниці фізики, космології та астрономії. Вона покаже, як мало ми знаємо про наш Всесвіт, і водночас допоможе трохи краще зрозуміти, як усе влаштовано.

 


Чем, Х. Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом / Хорхе Чем, Деніел Вайтсон ; пер. з англ. О. Асташова. – Київ : Наш формат, 2019.

 При підготовці тематичної полиці використані мережеві матеріали.

#Український_інститут_книги

Немає коментарів:

Дописати коментар